Thursday, March 14, 2019

List of Indian States, Capitals and their Chief Ministers

Andhra Pradesh

Capital: Hyderabad
Chief Minister: Shri. Nara Chandrababu Naidu


Arunachal Pradesh

Capital: Itanagar
Chief Minister: Shri Pema Khandu


Assam

Capital: Dispur
Chief Minister: Shri Sarbananda Sonowal


Bihar

Capital: Patna
Chief Minister: Shri Nitish Kumar


Chhattisgarh

Capital: Raipur
Chief Minister: Bhupesh Baghel


Goa

Capital: Panaji
Chief Minister: Manohar Parrikar


Gujarat

Capital: Gandhinagar
Chief Minister: Shri Vijaybhai R. Rupani


Haryana

Capital: Chandigarh
Chief Minister: Shri Manohar Lal Khattar


Himachal Pradesh

Capital: Shimla
Chief Minister: Jai Ram Thakur


Jammu & Kashmir

Capital: Srinagar (summer), Jammu (winter)
Chief Minister: Mehbooba Mufti Sayeed (4 April 2016 – 20 June 2018), Now it has President's Rule


Jharkhand

Capital: Ranchi
Chief Minister: Shri Raghubar Das


Karnataka

Capital: Bengaluru
Chief Minister: H. D. Kumaraswamy


Kerala

Capital: Thiruvananthapuram
Chief Minister: Shri Pinarayi Vijayan


Madhya Pradesh

Capital: Bhopal
Chief Minister: Kamal Nath


Maharashtra

Capital: Mumbai
Chief Minister: Shri Devendra Fadnavis


Manipur

Capital: Imphal
Chief Minister: N. Biren Singh


Meghalaya

Capital: Shillong
Chief Minister: Conrad Sangma


Mizoram

Capital: Aizawl
Chief Minister: Zoramthanga


Nagaland

Capital: Kohima
Chief Minister: Neiphiu Rio


Odisha

Capital: Bhubaneswar
Chief Minister: Shri Naveen Patnaik


Punjab

Capital: Chandigarh
Chief Minister: Captain Amarinder Singh


Rajasthan

Capital: Jaipur
Chief Minister: Ashok Gehlot


Sikkim

Capital: Gangtok
Chief Minister: Shri Pawan Kumar Chamling


Tamil Nadu

Capital: Chennai
Chief Minister: Edappadi K. Palaniswami


Telangana

Capital: Hyderabad
Chief Minister: Shri K Chandrasekhar Rao


Tripura

Capital: Agartala
Chief Minister: Biplab Kumar Deb


Uttar Pradesh

Capital: Lucknow
Chief Minister: Yogi Adityanath


Uttrakhand

Capital: Dehradun
Chief Minister: Trivendra Singh Rawat


West Bengal

Capital: Kolkata
Chief Minister: Mamata Banerjee


List of union territories, capitals and their Chief Minister


Andaman & Nicobar Islands

Capital: Port Blair
Lieutenant Governors: Devendra Kumar Joshi

Chandigarh

Capital: Chandigarh
Administrators: V.P. Singh Badnore


Dadra & Nagar  Haveli

Capital: Silvassa
Administrators: Lalubhai Patel (MP)

Daman & Diu

Capital: Daman
Administrators: Praful Khoda Patel


Lakshadweep

Capital: Kavaratti
Administrators: Farooq Khan


Pondicherry

Capital: Puducherry
Chief Minister: V. Narayanasamy
Lieutenant Governors: Kiran Bedi


National Capital Territory of Delhi

Capital: Delhi
Chief Minister: Arvind Kejriwal
Lieutenant Governors: Anil Baijal

World Information-1

World Information-1

01 The first Prime minister of Bangladesh was Mujibur Rehman
02 The longest river in the world is the Nile
03 The longest highway in the world is the Trans-Canada
04 The longest highway in the world has a length of about 8000 km
05 The highest mountain in the world is the Everest
06 The country that accounts for nearly one third of the total teak production of the world is Myanmar
07 The biggest desert in the world is the Sahara desert
08 The largest coffee growing country in the world is Brazil
09 The country also known as "country of Copper"is Zambia
10 The name given to the border which seperates Pakistan and Afghanistan is Durand line
11 The river Volga flows out into the Capsian sea
12 The coldest place on the earth is Verkoyansk in Siberia
13 The country which ranks second in terms of land area is Canada
14 The largest Island in the Mediterranean sea is Sicily
15 The river Jordan flows out into the Dead sea
16 The biggest delta in the world is the Sunderbans
17 The capital city that stands on the river Danube is Belgrade
18 The Japanese call their country as Nippon
19 The length of the English channel is 564 kilometres
20 The world's oldest known city is Damascus

Saturday, March 9, 2019

Indian Constitution Part -2

50 Important Questions on High Courts and Supreme Court

Very Important Indian Constitution Specially on High Courts and Supreme Court. It is very useful for High Court Exam and other competitive exams.

1. What is meant by a Court of Record?
(a) The court that maintains records of all lower courts.
(b) The court that is competent to give directions and issue writs.
(c) The court that can punish for its contempt.
(d) The court that preserves all its records.
Answer: The court that preserves all its records.
2. Judges of the High Court are appointed by the
(a) Chief Justice of the High Court
(b) President
(c) Governor
(d) Chief Justice of India
Answer: President
3. After retirement, a Judge of a High Court can undertake practice in
(a) Any other court except the same court
(b) Wherever he intends to practice.
(c) The same court
(d) Lower courts only
Answer: Any other court except the same court
4. The age of retirement of the Judges of the High Court is
(a) 62 years
(b) 60 years
(c) 65 years
(d) 58 years
Answer: 65 Year
5. Separation of the Judiciary from the Executive is enjoined by
(a) VII Schedule to the Constitution
(b) Judicial decision
(c) Directive Principles
(d) Preamble
Answer: Directive Principles
6. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the
(a) Chief Justice of the Supreme Court
(b) Chief Minister of the concerned state
(c) Governor of the concerned state
(d) President
Answer: President
7. Which High Court has jurisdiction over the state of Arunachal Pradesh ?
(a) Guwahati
(b) Chandigarh
(c) Bombay
(d) Calcutta
Answer: Guwahati
8. A Judge of the Supreme Court of India is to hold office until he attains the age of
(a) 58 years
(b) 62 years
(c) 60 years
(d) 65 years
Answer: 65 years
9. The President of India referred the Ayodhya issue to the Supreme Court of India under which Article ?
(a) 143
(b) 132
(c) 138
(d) 136
Answer: 143
10. Judicial Review signifies that the Supreme Court
(a) Can impeach the President
(b) Can declare a state law as unconstitutional
(c) Can review cases decided by the High Courts.
(d) Has final authority over all cases
Answer: Can review cases decided by the High Courts.
11. Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court ?
(a) Disputes between the States inter 
(b) Protection against the violation of the Constitution
(c) Protection of the Fundamental Rights
(d) Disputes between the Centre and the States
Answer: Protection of the Fundamental Rights
12. Congnizable offence refers to an offence where
(a) Arrests can be made without warrant
(b) Police can register a case without formal complaints
(c) Arrests can be made with warrant
(d) It is under the jurisdiction of a court
Answer: A
13. Under the writ of Mandamus, the Court can
(a) Ask the person to be produced
(b) Order to transfer the case from one court
(c) Ask to let a person free for a temporary period
(d) Direct the Government to do or not to do a thing
Answer: Direct the Government to do or not to do a thing
14. Which of the following writs is a bulwark of personal freedom ?
(a) Certiorari
(b) Habeas Corpus
(c) Mandamus
(d) Quo Warranto
Answer: Habeas Corpus
15. The High Courts at Calcutta, Madras and Bombay, were established under the Indian High Courts Act of
(a) 1909
(b) 1911
(c) 1861
(d) 1865
Answer: 1861
16. Appointment of officers and servants of a High Court are made by the
(a) None of these
(b) Chief Justice of the High Court
(c) President
(d) Governor
Answer: Chief Justice of the High Court
17. Salaries of the Judges of the Supreme Court are drawn from the
(a) Grants-in-aid
(b) Public Accounts
(c) Contingency Fund
(d) Consolidated Fund
Answer: Consolidated Fund
18. The Constitution gives the powers of superintendence over all sub-ordinate courts to the High Courts under Article
(a) 229
(b) 227
(c) 226
(d) 228
Answer: 227
19. Which of the following High Courts covers more than one State/ Union Territories ?
(a) Allahabad
(b) None of these
(c) Guwahati
(d) Delhi
Answer: Guwahati
20. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?
(a) Certiorari
(b) Habeas Corpus
(c) Mandamus
(d) Prohibition
Answer: Habeas Corpus
21. The total number of High Courts in India at present is
(a) 15
(b) 21
(c) 24
(d) 18
Answer: 24
22. The Judges of the Supreme Court can be removed from office by the
(a) President on request of Parliament
(b) Chief Justice of India
(c) President
(d) Prime Minister
Answer: President on request of Parliament
23. The authority competent to suspend the operation of Fundamental Rights guaranteed under the Constitution of India is
(a) Supreme Court
(b) Prime Minister
(c) Parliament
(d) President
Answer: President
24. Which is the highest and final judicial tribunal in respect of the Constitution of India ?
(a) President
(b) Union Cabinet
(c) Supreme Court
(d) Parliament
Answer: Supreme Court
25. Which of the following is an extensive original jurisdiction given by the Constitution of India to the Supreme Court ?
(a) Enforcement of Fundamental Rights
(b) Advising the Chief Executive in legal matters
(c) Hearing revenue cases of appeal
(d) Hearing criminal cases of appeal
Answer: Enforcement of Fundamental Rights
26. The High Court of West Bengal (Calcutta) has got the additional jurisdiction to hear cases from
(a) Arunachal Pradesh
(b) Mizoram
(c) Tripura
(d) Andaman and Nicobar islands
Answer: Andaman and Nicobar islands
27. Which of the following is enforceable in a court of law ?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles
(d) Preamble
Answer: Fundamental Rights
28. In whom are the powers of Judicial Review vested in India ?
(a) All the courts
(b) Supreme Court and all the High Courts
(c) President
(d) Parliament
Answer: Supreme Court and all the High Courts
29. There is no appeal except on a point of law against the decisions of the
(a) Sub Judges
(b) Small causes courts
(c) Court of Munsifs
(d) High Court
Answer: Small causes courts
30. The lowest court of revenue is that of a
(a) Naib Tehsildar
(b) Sub-judge
(c) Third class magistrate
(d) Munsif
Answer: Naib Tehsildar
31. The First Class Magistrates are competent to award sentence of imprisonment upto
(a) 4 years
(b) 2 years
(c) 1 year
(d) 3 years
Answer: 2 years
32. Which is the highest court of appeal in India ?
(a) Supreme Court
(b) President
(c) High Court
(d) Privy Council
Answer: Supreme Court
33. To ensure impartiality, the retired Chief Justice and other Judges of the Supreme Court are debarred from practising law
(a) In any court other than State High Courts
(b) In any Criminal Court
(c) In any court of India
(d) In any court other than the Supreme Court
Answer: In any court of India
34. Who decides the number of Judges in a High Court ?
(a) Governor of the State
(b) Parliament
(c) President
(d) State Government
Answer: President
35. Who is appointed as an adhoc judge of the Supreme Court ?
(a) A sitting judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court Judge
(b) A person fully qualified for appointment as a Judge of the Supreme Court
(c) A retired judge of Supreme Court
(d) An acting judge of the Supreme Court
Answer: A sitting judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court Judge
36. Which of the following is covered under the original jurisdiction of the supreme court ?
(a) Dispute relating to civil matters
(b) Dispute between two citizens from two different states
(c) Dispute relating to criminal cases involving murder
(d) Disputes between two states of the Indian Union
Answer: Disputes between two states of the Indian Union
37. Which High Court in India, has held that the pronouncement of Talaq thrice in one go is illegal ?
(a) Bombay High Court
(b) None of these
(c) Calcutta High Court
(d) Allahabad High Court
Answer: Allahabad High Court
38. The small causes court can hear cases involving a maximum amount of
(a) Rs 5000
(b) Rs 2000
(c) Rs 1000
(d) Rs 500
Answer: Rs 2000
39. The power of the Supreme Court to review any judgement pronounced or order made by it previously is provided in Article ?
(a) 126
(b) 139
(c) 138
(d) 137
Answer: 137
40. A common High Court for two or more states and Union Territory may be established by
(a) Parliament by Law
(b) Chief Justice of India
(c) President
(d) Governor of the state
Answer: Parliament by Law
41. Which of the following amendments curtailed the power of Judicial review of the Supreme Court and the High Court ?
(a) 24th
(b) 44th
(c) 26th
(d) 42nd
Answer: 42nd
42. Under a single, integrated, hierarchical judicial system, the High Court in the states are directly under the
(a) President
(b) Union Parliament
(c) Governor of the state
(d) Supreme Court
Answer: Supreme Court
43. A Judge of a Supreme court may resign his office by writing under his hand addressed to the
(a) Chief Justice of India
(b) Senior most judge of the supreme court
(c) Prime Minister
(d) President
Answer: President
44. The Appellate Jurisdiction of the Supreme Court dose not involve
(a) Criminal Cases
(b) Cases involving interpretation of the Constitution
(c) Civil Cases
(d) Disputes arising out of pre-Constitution treaties and agreements
Answer; Disputes arising out of pre-Constitution treaties and agreements
45. Which of the following is not a writ issued by a superior court to an inferior court ?
(a) Mandamus
(b) Certiorari
(c) Quo Warranto
(d) Prohibition
Answer: Quo Warranto
46. The Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the President
(a) In consultation with the Judges of the supreme court and the High Court
(b) Alone
(c) In consultation with the Governor
(d) In consultation with the Judges of the supreme court alone
Answer: Alone
47. The concept of the Judicial review has been borrowed from the Constitution of
(a) U.K.
(b) Switzerland
(c) U.S.A
(d) U.S.S.R.
Answer: U.S.A
48. Which Amendment Act conferred on the Supreme Court the jurisdiction to transfer cases from one High Court to another ?
(a) 43rd
(b) 45th
(c) 42nd
(d) 39th
Answer: 42nd
49. The only-Union Territory which has a High Court of its own
(a) Daman and Diu
(b) Delhi
(c) Lakshadweep
(d) Chandigarh
Answer: Delhi
50. The Supreme Court originally consisted of how many other judges besides the Chief Justice ?
(a) 6
(b) 12
(c) 14
(d) 7
Answer: 7


Thanks,
Career Destination Academy.


You may also read the article:
Indian Constitution Part:1

Friday, March 8, 2019

100 Important Static Books and Authors

In this PDF File, we are providing the most important Books and Authors Question Answers which are useful for SSC, Punjab and all other competitive exams. Download the file given below:

Click and Download the PDF file

Thanks
Career Destination Academy


Thursday, March 7, 2019

Current Affairs March 2019

Monthly Current Affairs PDF is a complete document useful for Banking, Punjab and all other competitive exams. Download the file given below:

Click & Download PDF file


Visit the link given below for previous Current Affairs pdf files.

Current Affairs February 2019

Current Affairs January 2019


Thanks,
Career Destination Academy.

Saturday, March 2, 2019

Important Idioms and Phrases

1. Once in a blue moon:

Meaning-Something that happens very rarely

Sentence- Once in a blue moon, the blue jay can be seen in these parts of the forest.

2. Beating around the bush:

Meaning-Avoiding the main topic

Sentence-The President was beating around the bush when the citizens demanded a reason for the forgery of legal documents.

3. Chip on your shoulder:

Meaning-When someone is upset about something that happened a while ago

Sentence-He has a chip on his shoulder for being abandoned by his parents in his childhood.

4. Cry over spilt milk:

Meaning-Complaining about a loss or failure from the past

Sentence-He was mad because he couldn’t clear the cut off due to a silly mistake. But, then he realized there was no use crying over spilt milk and decided to become more careful.

5. Spill the beans:

Meaning-To disclose a secret

Sentence-The little one spilled the beans about the surprise vacation we had planned.

6. Piece of cake:

Meaning-Something that is easy to understand or do

Sentence-I thought that the problem would be tough, but it turned out to be a piece of cake!

7. Blessing in disguise:

Meaning-Something good and useful that did not initially seem that way

Sentence-His accident was a blessing in disguise because it gave him a lot of time to think about his life while he was recovering, and as a result, he made some important decisions that improved his life.

8. Come hell or high water:

Meaning-Possible obstacles in your path (will not stop you)

Sentence-I have decided that come hell or high water I will become an engineer.

9. Taste of your own medicine:

Meaning-When someone receives the same treatment, usually negative, that he/she gives to others

Sentence-She is always taunting others and hurting their sentiments. I just wish someone would give her a taste of her own medicine.

10. Golden handshake:

Meaning-A big sum of money given to a person when he/she leaves a company or retires

Sentence-The management of the company wanted to decrease their workforce. They offered a golden handshake to their aged employees.

11. Mean business:

Meaning-Being serious/dedicated

Sentence-The border is sealed by troops who mean business.

12. Apple of one’s eye:

Meaning-Being cherished more than others are

Sentence-Sam is adored by his teacher for his childlike nature. He is the apple of her eye.

13. The best of both worlds:

Meaning-The benefits of widely differing situations, enjoyed at the same time.

Sentence-I had the best of both worlds since I worked as an ordinary member of the team but got to learn from the leaders.

14. Feeling a bit under the weather:

Meaning-Feeling slightly ill

Sentence-I may not be able to jog today, as I am feeling a bit under the weather.

15. Icing on the cake:

Meaning-Something that turns good into great

Sentence-India’s victory over England on India’s Independence Day was like icing on the cake.

16. Cost an arm and a leg:

Meaning-Be very expensive

Sentence-His laziness made him miss his flight to Chandigarh. The next ticket cost him an arm and a leg.

17. Jump the bandwagon:

Meaning-To join a popular activity or trend

Sentence-When he was detected with diabetes, he quickly jumped on the bandwagon and joined the Zumba dance class.

18. Ball is in your court:

Meaning-When it is up to you to make the next decision or step.

Sentence-Now the ball is in your court; decide whether you want to reply or not.

19. Bite off more than you can chew:

Meaning-To take up a task which you may not be able to accomplish due to lack of ability.

Sentence-I bit off more than I could chew when I decided to take up the 300-page research project.

20. Can’t judge a book by its cover:

Meaning-Cannot judge something primarily on appearance.

Sentence-The house looked impressive in the advertisement. Still I made a trip to the house to check everything. It is wise not to judge a book by its cover.

21. Hear it on grapevine:

Meaning-To hear rumors about something or someone

Sentence-I heard it on grapevine that he had stiffed an old man asking for his pension.

22. It takes two to tango:

Meaning-Actions or communications need more than one person

Sentence-Even though I thought I would be fired after the altercation with my manager, thankfully upper management realized that it takes two to tango.

23. Last straw:

Meaning-The final problem in a series of problems

Sentence-My body was already in bad shape. The accident was the last straw. I am now on complete bed rest.

24. To be in the doldrums:

Meaning-To be in low spirits

Sentence-Sam was in the doldrums after he was insulted by the boss in front of his colleagues.

25. To sit on the fence:

Meaning-To remain neutral

Sentence-Since I wasn’t aware of the details, I decided to sit on the fence during the argument between my cousins.

26. Break the ice:

Meaning-To initiate a social conversation or interaction

Sentence-At the start of the lecture, the new professor tried to break the ice by telling a joke.

27. A bird’s eye view:

Meaning-A view from a very high place that allows you to see a very large area

Sentence-The Singapore Big Wheel offers a bird’s eye view of the city.

28. A litmus test:

Meaning-A method that helps to know if something is correct

Sentence-Taking up the job served as a litmus test for me to know how good I was at applying my knowledge.

29. At the drop of a hat:

Meaning-Willingness to do something instantly

Sentence-She expects me to make dinner at the drop of a hat even if I am very busy with office work.

30. Afraid of one’s own shadow:

Meaning-To become easily frightened

Sentence-Her creepy encounter with the supernatural had a devastating effect on her. She is now afraid of her own shadow.

31. A house of cards:

Meaning-A poor plan

Sentence-The State’s new scheme was initially welcomed, but later turned out to be a house of cards when it was discovered how easy it was to perpetrate a scam.

32. Black and blue:

Meaning-Full of bruises

Sentence-The young lad was all black and blue after a tiff with a raging senior.

33. Be on cloud nine:

Meaning-Be very happy

Sentence-I will be on cloud nine when my first article gets published.

34. Bone of contention:

Meaning-A subject or issue over which there is continuing disagreement

Sentence-The examination system has long been a serious bone of contention in the HRD Ministry.

35. Eat humble pie:

Meaning-To apologize humbly

Sentence-He will have to eat humble pie for the disrespect shown to the Captain.

36. Fool’s paradise:

Meaning-False sense of happiness or success

Sentence-They were living in a fool’s paradise, refusing to accept that they were facing poverty.

37. Give cold shoulder:

Meaning-To ignore

Sentence-I sent her a message to apologize for my misbehavior, but she gave me the cold shoulder.

38. Get a raw deal:

Meaning-To not be treated as well as other people

Sentence-The fact is that students in government schools get a raw deal.

39. Hit the nail on the head:

Meaning-To do the correct thing

Sentence-She hit the nail on the head when she laid out a list of justifiable grievances she had with the company.

40. Hand to mouth:

Meaning-live on only basic necessities

Sentence-The severe drought led the farmers to live hand to mouth.

41. Hit the bull’s eye:

Meaning-To be exactly right about something or achieve the best result possible.

Sentence-The detective hit the bull’s eye when he figured out that nobody but the doctor could have had access to the poison.

42. Let the cat out of the bag:

Meaning-To reveal the secret carelessly or by mistake

Sentence-Now that she had let the cat out of the bag, she had no option but to confess.

43. Make a face:

Meaning-To show dislike or disappointment through facial expressions

Sentence-Little Stella made a face at the sight of bitter gourd in her food.

44. Open Pandora’s Box:

Meaning-To find a source of great troubles and problems

Sentence-Finding the wallet on the road opened up a Pandora’s box. I was arrested for stealing when I went to report it at the police station.

45. It’s Greek to me

Meaning-Something that is not understandable

Sentence-I failed my commerce test; it was all Greek to me!

46. Don’t put all your eggs in one basket:

Meaning-Do not put all your resources in one basket.

Sentence-The boy put all his money into his dream startup that eventually failed. I had told him not to put all his eggs in one basket.

47. To call a spade a spade:

Meaning-To be brutally frank, outspoken, blunt in speech.

Sentence- Let’s call a spade a spade – popular he may be, but that man is a liar.

48. To be a Good Samaritan:

Meaning-To be kind and compassionate to someone in distress

Sentence-I was sure I would be stuck on the highway till the morning, but a Good Samaritan offered me a ride home.

49. To put in a nutshell:

Meaning-To say in a few words or to make something concise

Sentence-The Textbook Development Committee decided to put the 30-page chapter in a nutshell to help save time for students during revision.

50. To pour oil on troubled waters:

Meaning-To make peace

Sentence-I am always stuck pouring oil on troubled waters when my mother and wife start their bickering.

51. To move heaven and earth:

Meaning-To exert all efforts

Sentence-He moved heaven and earth to ensure that his family was taken care of in the foreign land in his absence.

Regards and Thanks,

CAREER DESTINATION ACADEMY

International Cricket Council (ICC) Awards 2018

International Cricket Council (ICC) Awards 2018

Men's Awards Winners List

Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year: Virat Kohli (India)

ICC Test Player of the Year: Virat Kohli (India)

ICC ODI Player of the Year: Virat Kohli (India)

ICC Emerging Player of the Year: Rishabh Pant (India)

ICC Associate Player of the Year: Calum McLeod (Scotland)

ICC Spirit of Cricket Award: Kane Williamson (New Zealand)

ICC Umpire of the Year: Kumar Dharmasena (Sri Lanka)

ICC T20I Performance of the Year: Aaron Finch (Australia) for 172 against Zimbabwe in Harare in July, 2018

ICC Fan’s Moment of the Year:
India winning U19 World Cup

Captain of ICC Test Team of the Year: Virat Kohli (India)

Captain of ICC Men's ODI Team of the Year: Virat Kohli (India)

Women's Awards Winners List

Rachael Heyhoe-Flint Award for Women's Cricketer of the Year: Smriti Mandhana (India)

ICC Women's ODI Cricketer of the Year: Smriti Mandhana (India)

ICC Women's T20I Player of the Year: Alyssa Healy (Australia)

ICC Women's Emerging Cricketer of the Year: Sophie Ecclestone (England)

Some Other Memorable Points

International Cricket Council (ICC)
Headquarters: Dubai
Chairperson: Shashank Manohar
CEO: Manu Sawhney
Board of Control for Cricket in India (BCCI)
President: C K Khanna
CEO: Rahul Johri
Indian national Men's cricket team
Captain: Virat Kohli (All Formats)
Coach: Ravi Shastri
Indian national Women's cricket team
Captain: Mithali Raj (Test & ODI), Harmanpreet Kaur (T20I)
Coach: W.V.Raman

Thanks and Regards

CAREER DESTINATION ACADEMY

Friday, March 1, 2019

Indian Constitution

Indian Constitution Very Important Question 

Special for PPSC, SSC, High Court & many more exams.

1. The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India in
(a) July, 1947
(b) August, 1947
(c) July, 1948
(d) July, 1950
Answer: July, 1947
2. The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up
(a) Through a resolution of the provisional government
(b) By the Indian National Congress
(c) Under the Indian Independence Act, 1947
(d) Under the Cabinet Mission Plan, 1946
Answer: D
3. A bill in the imperial Legislative Council for compulsory and free primary education was introduced by
(a) Mohammad Shafi
(b) Feroz Shah Mehta
(c) G.K. Gokhale
(d) Shankaran Nair
Answer: G.K. Gokhale
4. Who among the folowing was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constution
(a) Rajendra Prasad
(b) C. Rajagopalachari
(c) Tej Bahadur Sapru
(d) B.R. Ambedkar
Answer: B.R. Ambedkar
5. The Constituent Assembly which framed the Consitution for Independent India was set up in
(a) 1947
(b) 1949
(c) 1945
(d) 1946
Answer: 1946
6. The Constituent of India was enacted by a Constituent Assembly set up
(a) By the Indian National Congress
(b) Through a resolution of the provisional government
(c) Under the Cabinet Mission Plan, 1946
(d) Under the Indian Independence Act, 1947
Answer: Under the Cabinet Mission Plan, 1946
7. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?
(a) K.M. Munshi
(b) J.B. Kripalani
(c) Mahatma Gandhi
(d) Vallabhbhai Patel
Answer: Mahatma Gandhi
8. What is the special Constitutional position of Jammu and Kashmir ?
(a) Indian laws are not applicable.
(b) It is above Indian Constitution.
(c) It is not of the integral parts of Indian Union.
(d) It has its own Constitution
Answer: It has its own Constitution
9. On whose recommendation was the Constituent Assembly formed ?
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Mountbatten Plan
(d) Cripp‘s Mission
Answer: Cabinet Mission Plan
10. Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation ?
(a) Indian Councils Act, 1919
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Councils Act, 1909
(d) Govt of India Act, 1919
Answer: Govt. of India Act, 1935
11. Which of the following was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of Government of India ?
(a) Horse
(b) Words Satyameva Jayate
(c) Four lions
(d) Chariot Wheel
Answer: Four lions
12. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Asembly of India ?
(a) Sachchidananda Sinha
(b) P. Upendra
(c) B.R. Ambedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad
Answer: Sachchidananda Sinha
13. The idea of the Constitution of India was first of all given by
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Shri M.N. Roy
(d) Mahatma Gandhi
Answer: Shri M.N. Roy
14. The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because
(a) It was an auspicious day.
(b) This day was being celebrated as the Independence Day since 1929.
(c) It was the wish of the farmers of the Constitution.
(d) The British did not want to leave India earlier than this date.
Answer: This day was being celebrated as the Independence Day since 1929.
15. The first session of the Constituent Assembly was held in
(a) Bombay
(b) Lahore
(c) Calcutta
(d) New Delhi
Answer: New Delhi
16. The members of the Constituent Assembly were
(a) Elected by Provincial Assemblies
(b) Only representatives of the princely states.
(c) Elected directly by people.
(d) Nominated by the government. Answer: Elected by Provincial Assemblies
17. The Indian Constitution was enforced on
(a) 15th Aug, 1947
(b) 26th Nov, 1949
(c) 26th Jan, 1950
(d) 30th Jan, 1950
Answer: 26th Jan, 1950
18. The Constitution of India was adopted by the
(a) Parliament of India
(b) Constituent Assembly
(c) Governor General
(d) British Parliament
Answer: Constituent Assembly
19. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
(a) About 6 months in 1949
(b) About 2 years since Aug 15, 1947
(c) Exactly a year since Nov 26, 1948
(d) About 3 years since Dec 9, 1946
Answer: About 3 years since Dec 9, 1946
20. The office of Governor General of India was created by
(a) Government of India Act, 1935
(b) Charter Act, 1833
(c) Charter Act, 1813
(d) Governor of India Act, 1858
Answer: Charter Act, 1833
21. Who was the Chairman of the Constituent Assembly ?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) C. Rajagopalachari
(c) Pt. Jawaharlal Nehru
(d) Dr. B.R. Ambedkar
Answer: Dr. Rajendra Prasad
22. When did Mr. Attlee, Prime Minister of England, announce the transfer of power to the Indians ?
(a) February, 1947
(b) June, 1949
(c) August, 1947
(d) June, 1948
Answer: June, 1948
23. The Constituent Assembly was created by
(a) Simla Confrence, 1945
(b) Cripps Mission
(c) Indian Independence Act
(d) Cabinet Mission Plan
Answer: Cabinet Mission Plan
24. The Constitution names our country as
(a) Bharat
(b) Aryavarta
(c) Hindustan
(d) India, that is Bharat
Answer: India, that is Bharat
25. The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at
(a) Kanpur
(b) Lahore
(c) Bombay
(d) Fezpur
Answer: Fezpur
26. A constitution is
(a) A set of ordinary laws
(b) A set of financial laws.
(c) A set of official laws
(d) The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens.
 Answer: The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens. 27. The Cabinet Mission to India was headed by
(a) Stafford Cripps
(b) Hugh Gaitskell
(c) A.V. Alexander
(d) Lord Pethick Lawrence
Answer: Lord Pethick Lawrence
28. Cripps Mission visited India in
(a) 1927
(b) 1946
(c) 1939
(d) 1942
Answer: 1942
29. Which of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as The Heart and soul of the Constitution?
(a) Right to Equality
(b) Right to Constitutional Remedies
(c) Right to Freedom of Religion
(d) Right to Property
Answer; Right to Constitutional Remedies
30. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution ?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Mahatma Gandhi
(c) B.N. Rao
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: Jawaharlal Nehru
31. Who was the first speaker of the Lok Sabha ?
(a) P. Upendra
(b) Hukam Singh
(c) Anantha Sayanam Ayyanagar
(d) Malvankar
Answer: D
32. The state of Bombay was bifurcated into Maharashtra and Gujarat on May 1, in the year
(a) 1959
(b) 1962
(c) 1960
(d) 1958
Answer: 1960
33. Which of the following is correct regarding the Indian Constitution ?
(a) It is completely based on British Constitution.
(b) It is original
(c) It is made only on the basis of Government of India Act, 1935
(d) It is a mixture of several Constitutions.
Answer: It is a mixture of several Constitutions.
34. Which of the following Union Territories attained statehood in February, 1987 ?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Goa
(d) Pondicherry
Answer: Arunachal Pradesh
35. The 25th Indian state to achieve statehood is
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Arunachal Pradesh
(d) Mizoram
Answer: Goa
36. Chairman of Constitution Drafting Committee at the time of independence was
(a) Sardar Patel
(b) B.R. Ambedkar
(c) S. Radhakrishnan
(d) J.L. Nehru
Answer: B.R. Ambedkar
37. The demand for a Constitution made by the people of India without outside interference was officially asserted by the National Congress in
(a) 1939
(b) 1942
(c) 1935
(d) 1929
Answer: 1935
38. The Constituent Assembly for undivided India first met on
(a) 6th December, 1946
(b) 3rd June, 1947
(c) 20th February, 1947
(d) 9th December, 1946
Answer: 9th December, 1946
39. When was the Madras state renamed Tamil Nadu ?
(a) 1968
(b) 1971
(c) 1969
(d) 1970
Answer: 1969
40. In 1938, who among the following definitely formulated his demand for a Constituent Assembly elected on the basis of adult franchise ?
(a) C.R. Das
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Mahatma Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: Jawaharlal Nehru
41. The first state to become bifurcated after independence was
(a) Punjab
(b) Assam
(c) Bombay
(d) Bengal
Answer: Bombay
42. When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31st October, 1947, its reduced membership was
(a) 331
(b) 299
(c) 311
(d) 319
Answer: 299
43. For the philosophy underlying our Constitution, the historic Objectives Resolution was moved in the Constituent Assembly on 22nd January, 1947 by
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. S. Radhakrishnan
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad
Answer; Jawaharlal Nehru
44. Which of the following writs is issued by the court in case of illegal detention of a person ?
(a) Quo Warranto
(b) Habeas Corpus
(c) Mandamus
(d) Certiorari
Answer: Habeas Corpus
45. Which of the following cases cannot be filed directly in the Supreme Court ?
(a) Cases against encroachment on Fundamental Rights
(b) Both (a) and (b) above.
(c) If one‘s property is forcefully occupied by the other
(d) Disputes between two or more States
Answer: Disputes between two or more States
46. Which is not an eligibility criterion for appointment as a Judge of the High Court Supreme Court ?
(a) Must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years
(b) Must be, in the opinion of the President, a distinguished jurist.
(c) Must have attained the age of 55 years
(d) Must have been a High Court Judge for at least 5 years
Answer: C
47. Judicial Review function of the Supreme Court means the power to
(a) Review the functioning of judiciary in the country
(b) Undertake periodic review of the Constitution.
(c) Examine the constitutional validity of the laws
(d) Review its own judgement
Answer: Examine the constitutional validity of the laws
48. The High Courts in India were first started at
(a) Bombay, Delhi, Madras
(b) Madras and Bombay
(c) Bombay, Madras, Calcutta
(d) Delhi and Calcutta
Answer: Bombay, Madras, Calcutta
49. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an
(a) Notification
(b) Writ
(c) Decree
(d) Ordinance
Answer:B
50. Besides its permanent seal at Delhi, the Supreme Court can also meet at
(a) Any other Union Territory
(b) Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President
(c) Any other metropolitan city
(d) Any other major city
Answer: Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President


Thanks,
Career Destination Academy.